Thursday, December 23, 2010

Novoletne voščilnice 4 / Christmas Cards 4

Še ena serija voščilnic, te so zadnje poslikane za letos. Vmes jih je bilo še nekaj, ki niso uspele priti v objavo na tem blogu, pa nič zato. So pa že vse na poti k prejemnikom ali v nabiralnikih in nekaj jih je celo že odloženih na kakšni polici.

Medeno hišo smo okrasili, upam, da bom med vikendom utegnila poslikat, zdaj je na vrsti peka in krašenje piškotov. Ima kdo kakšen dober recept za take piškote, ki se kar stopijo v ustih? Take zares dobre piškote? Ja, saj vem, kaj je to dober piškot je precej relativna zadeva. Na primer, za moje pojme so najboljši piškoti bili tisti navadni mašinski (stisnjeni čez mašinco za mletje mesa) piškoti, ki jih je včasih pekla moja stara mama. Vedno ravno prav pečeni, ravno prav sladki, ravno prav rahli... Najbolj navaden piškot, ki je za trenutek ustvaril nebesa. Zdaj mama žal ne peče več piškotov, čeprav bi ji morda še uspeli ravno taki, kot včasih. Moji mami nikdar ne uspejo tako zelo dobri, kot so bili tisti staromamini. Meni tudi ne, čeprav so še vedno zelo dobri. Enako je z govejo juho - tista, ki jo je skuhala stara mama, je bila vedno daleč najboljša. Nikdar nismo uspeli ugotoviti, ali je to zaradi mogoče vode ali česa drugega.

Skratka, ker je ravno tak predbožični čas vam zaupam recept:

Najboljši navadni piškoti moje stare mame
500 g mehke bele moke
250-300 g zmehcanega masla ali margarine
250 g sladkorja v prahu
4 rumenjake
limonina lupinica
Vse sestavine zgnetemo v testo (kot se obicajno dela testo za piskote). Na hladnem naj pociva pol ure. Razvaljamo prb. 0,5 mm debelo in z modelcki naredimo poljubne oblike piskotov. Polozimo na pekac, oblozen s peki papirjem.
Cas pecenja: prb. 10 min. / 180°C
(Moja stara mama jih je sicer vecinoma delala z mašino za mletje mesa, iz katere pridejo trakovi testa, z razlicnimi zarezami na zgornjih delih.)
Nekaj idej: po dva enaka piskotka lahko zlepimo z marmelado ali stopljeno cokolado - ali pa jih po vrhu premazemo z beljakovim ledom (enemu beljaku primešamo sladkor v prahu (cca 250 g), da dobimo gosto belo maso, ki se strdi - lahko jo tudi barvamo) in posujemo s pisanimi kroglicami; ali pa le pokapljamo s stopljeno cokolado (posebno fine so tanke crtice z belo in crno cokolado),...





4 comments:

Andreja said...

Voščilnice so spet ena lepša od druge, čudovito!
Mi piškote kar kupimo tako da nimam najboljšega recepta.
Vesele praznike tebi in tvojim dragim.

Renata said...

Voščilnice so prekrasne, še posebno tista novoletna bunka z gumbki!
Kar se pa piškotov tiče - moja mama peče res blazno dobre, še posebej orehove rogljičke. Pa očitno ima tako roko za oblikovanje, da so vsi enaki :-) Recepta pa žal nima pri roki. Ko si ravno omenila govejo juho - od moje babice je tudi bila tanartaboljša. Mislim da zato, ker se je res kuhala celo večnost na tistem starem štedilniku na drva :-)

Tanja E. said...

Voščilnice so prečudovite!! Želim ti miren in topel Božič!

Nena said...

uau!!! voščilnice so mega. kar se pa tiče peke imamo pa pri nas za to dežurno mami. receptov ime po mojem kar nekaj samo jih nimam v Lj, pa tudi tako kot si rekla....dober piškot-hja kakor za koga ;)