Tuesday, October 16, 2012

Punčkice

Tele pupike so mi res všeč. Take ravno dobolj majhne so, da so res pici mici in posledično še bolj luškane. Seveda je vse te drobne detaljčke precej zamudno narediti, tako da kompletna izdelava ene punčkice časovno kar nanese, čeprav je končni izdelek majhen. Sem objavila slike na FB in prejela kar nekaj sporočil  z vprašanji o ceni in  možnosti naročanja. In sem seveda povedala ceno, zakaj pa ne, 15€ je ena punčkica, z vključenim davkom, poštnino in stroški pošiljanja in vrvico v barvi po izbiri; ravno prav visoka cena, če ne celo prenizka, ker je v vsaki punčkici kar nekaj dela, če že materiala ni dosti, ne pozabimo na davek, ki ga bom morala plačat iz tega naslova naslednje leto, pa nekaj za ovojnico, škatlico in poštnino, pa vrvica... In potem... vse tiho je bilo... nič... kar je pa meni tudi prav. Na mojo polico prav super pašejo! :)

Nekje je treba postavit mejo in nekako ocenit svoje delo, čeprav je to strašansko težko. Meni osebno pravzaprav najtežji del vsega skupaj - najt eno številko, s katero naj bi se pokrilo vloženo delo, stroški materiala in pripomočkov ter seveda znanje, ki pa mora bit še vedno dovolj nizka, da jo je kdo pripravljen plačat. Prava umetnost, vam rečem. Kakorkoli računam, nikakor ne pokrijem vseh treh postavk, največkrat celo samo eno (stroški materiala) pa del druge (vloženo delo). Do tistega, da jaz to znam, ti pa ne, in da zato lahko vkalkuliram v ceno tudi svoje znanje, navadno niti ne pridem. So Kitajci, Indijci in ostali s svojim modernim kičem in plastičnimi vlitki prevelika konkurenca. Kar mi pa seveda ne bo vzelo volje, vsaj ne dokler se še vedno najdejo punce, gospe in dame (pa sem in tja kakšen gospod), ki z veseljem nosijo/imajo moje izdelke.




8 comments:

Kristina said...

Kako so kjutkane in čudovito izdelane. Sem prav vesela, da si se razpisala o ceni. Se srečujem z istimi težavami. Ko bi kar talala zastonj si eni želijo. Se pa srečujem tudi s takimi, ki naredijo iz fima površno ali kradejo ideje in nastavijo ceno sila visoko. Se učim tega, da sprejmem vse to in si mislim, da če nekdo ni pripravljen plačati, pač ni vreden izdelka.

Sonja said...

Oja, poznam. Tudi sama sem dobila na FB kar nekaj vprašanj, nanje prijazno odgovorila in potem nič. Nobenega hvala, mi je predrago ali karkoli.. Nič. Pa prav tako kot ti cene dostikrat postavim tako nizko, da z njimi ne pokrijem materiala in časa.
Tvoje pupke so luštne in verjamem, da bodo našle tople domove.

Čarobna hišica said...

Jas si res nebi jemala k srcu takih, ki vlečejo iz tebe ceno ... naslednjič v izogib tovrstnim cvetkam odgovori na zs in se delaj, da tvoje fb in blog strani niso namenjene javnemu razglablanju o cenah, ampak samo prenzentaciji tvojih izdelkov ... glede na pokvarjenost nekaterih, ki si veselo prilaščajo ideje drugih za svoje ... opažam, da tudi prezentacija idej počasi izumira ... ;o) ... imej se lepo pa ena punčka bo zagotovo našla topel domek pri meni ... ;o) ... ko se seveda spet snidemo ;o) imej se fajn

Anonymous said...

Roberta, spomnim se tvojih prvih pupik. Že takrat se mi je zdelo, da je to nekaj najlepše, kar se da narediti iz fimo mase. Ta nova generacija še bolj zažiga. Superca, kar tako naprej. Vredne so vsakega evra, če ne še več. Kitajci se lahko skrijejo :)

Mª Reyes said...

Son unos muñequitos preciosos. Besos

Biljana said...

Prečudovite so, in, ja,..cena..hehe, hecna stvar, če bi človek postavil realno ceno, bi te kr čudn gledal, tudi sama sem večkrat naletela na isto, čeprav je to bila za moje pojme zelo nizka,..če pa daš najnižjo možno ceno s tem poveš, da ne ceniš svojega truda, če pa hočeš kaj prodat...moraš najti neko ceno vmes,..zelo težko, ja. Jst bi pa imela eno...tista skodrastimi laski mi je všeč...mi lahko pišeš na mail? d.bilja@gmail.com, hvala. lp

Roberta said...

Hvala za vzpodbudne besede. Me žalosti, da imate podobne izkušnje, ker to pomeni, da se ljudje povečini niti ne zavedajo, koliko dela/materiala je vloženega v določenega izdelke - poleg Kitajcev in Indijcev nam na žalost veliko konkurenco delajo tudi izdelovalci "unikatnega ročno izdelanega" nakita, ki na kupljen laks natikajo kupljene lesene perlice ali pa na kupljen medaljonček nalepijo z neta sprintano sličico in nanjo prilepijo še kupljeno stekleno kapljico in to deklarirajo enako kot jaz - ročno izdelano in unikatno! Ehhh, kaj čmo :)

Dokler imam pokrit vsaj material ali samo del tega, bom delala dalje - ker delam namreč iz veselja in potrebe po ustvarjanju, kakor verjetno večina od vas. Hvala, ker me spremljate!

*Urška* said...

Kako čudovite pupike....zelo lepo narejene...sem prav vesela,da sem odkrila tvoj blog,saj imaš super izdelke:) LP Urška