Thursday, January 27, 2011

Pirografija - Pyrography

Pirografija - žganje v les. Do pred kratkim niti nisem vedela, da se to tako imenuje, čeprav sem že nekaj časa nazaj kupila "tisto za risanje po lesu" :). To reč sem kupila za vžiganje obrisov punčk na lesene plošče, naredila kakšni dve ali tri in nato vse skupaj pospravila. In potem je prišel Borut, ki je ves čas govoril, da on pa nima nič umetniške žilice. Pa ga je ob vsem mojem ustvarjanju vseeno prijelo, da se tudi on poskusi v nečem in najde kakšno tehniko, ki bi mu ležala. Med brskanjem po moji ustvarjalni krami je naletel na pirograf (tako se reče "tistemu za risanje po lesu", če slučajno ne veste), desk imamo itak vedno na kupe in se je lotil dela... kar direktno se je lotil naredit tako lepo veliko ladjo, čisto tazaresno, kot da bi to delal že celo življenje... ali pa vsaj nekaj let. Nisem imela srca, da bi mu rekla, da naj prej raje malo trenira na koščkih lesa, da ne bo potem razočaran. In ni bil razočaran - jaz pa sem bila strašansko presenečena, ko sem opazovala, kako napreduje.

Od mojega pirografa, ki je res zoprn za držanje in precej okoren, ga je pekla in bolela roka in za nekaj mesecev je šlo vse skupaj v pozabo. Z januarjem smo nehali kaditi in moj dragi je strašansko nesrečen, kar naprej išče nekaj, kar bi počel. Pirografija se zdi naravnost idealna terapija. Od znanca si je sposodil malce drugačen pirograf in naredil še orla in vrtnice... pa sva prišla do zaključka, da potrebuje malce boljši pirograf, tak tazaresen... in me zanima, če se kdo, ki se sprehaja po tem blogu, spozna na pirografijo oziroma na pirografe. Kje kupiti? Kakšnega? Kakšne nastavke? In podobno, saj veste, kakšne koristne informacije.


Jaz pa medtem delam (na srečo se je stanje v službi že umirilo), hodim na predavanja (ekonomija - da nadoknadim tisto, za kar sem bila v mladih letih preveč lena in prekmalu obupala) ter rišem in barvam inčise (inchies - mogoče palčki?) :), ampak o tem naslednjič. 

Upam, da ste tale prvi mesec leta preživeli zdravi in polni ustvarjalnih idej! Lep pozdrav vsem skupaj! 

11 comments:

Sonja said...

O pirografih ne vem nič, priznam. Ampak slike narejene z njimi, tele tule objavljene, so pa toooook dobre, da moram pohvalit. Tole ima v sebi in prav je, da se jih loteva.

McCrafty /Klavdija said...

uau...tole je pa res podvig..in to v prvo¨hudo dobr! ...nasveta pa žal nimam, ga bom pa vesela, če bo kdo drug kaj vedel, ker imam jsz doma enega, ki je še iz mojih osnovnošolskih dni :)

Vladuška said...

Da se človek loti nekaj kar tako in ustvari takšno sliko, je pa zame naravni talent :) Krasne so. Poznam sicer to stvar, ampak se ji tudi sama rekla 'tisto, s čemer žgeš les' :)) Se pa žal nič kaj ne spoznam, da bi lahko svetovala glede kvalitete in modelov.

moi said...

Jaz mislim, da se je virusov nalezel od tebe. Pri tvojih stvaritvah človeka zgrabi, da bi tudi sam kaj poskusil.
Odlično mu gre in super, da ga nisi omejevala s kakšnimi začetniškimi ;)
In čestitke za prenehanje kajenja.
BRAVO!

K said...

Ua, hudo, in to kar v prvo in brez preveč poskušanja! Jaz sicer pirograf imam doma, od pred kratkim, včasih sem take stvari počela kar z lupo in soncem (se spomniš lesenega pladnja?). Kupila sem ga v Mullerju in je bolj igračka, ampak zame je dovolj dober, ker ne delam takih čudes. Kje dobiti kaj res dobrega in kaj dobro sploh je, pa ne vem .(

Hali said...

Uuuu kakšna lepota - umetnica našla umetnika, ni kaj:-)

Maja said...

Hudo, ampak res hudo!

In ja, pojma nisem imela, kako se tej stvari reče!

Jana said...

Uau, neverjetno!Super.

Nena said...

Roba in B parvi da nima umetnike žilice....
hudo dober umetnik je!!!!!!

klementina said...

super lepe slikke!!jaz mam tud pirograf doma samo od mojega tudi zacne pect roka verjetno mam kaj podobnega kot ti =)imajo pa pirograf v artu v kranju( tak z nastavki) samo ga je moja kolegica kupla pa je rekla da ni najboljsi da se ne segreje dovolj da bi se dalo lepo zgat tako da ne vem....

Unknown said...

Živijo!
za prvič..... in tole ladijo. če je reku da nima umetniške žilice, mu povem js!! definitivno pa če se želi z pirografijo ukvarjati vsej malo "profesionalno pa naj pobrska po teli strani (http://www.freewebs.com/pirografi/ ) <-- zelo dobri in kvalitetni pirografi in že če kupi pirograf POLPROFY bo zraven dobil tudi leseno ročko prevlečeno z gumo in z hladilnimi rebri iz mesinga(odlična ročka ki se ne segreje kar tako) poleg tega izdelani v Sloveniji!! poglejta!
Veliko užitkov pri delu..