Monday, September 12, 2011

Torta Čokoladna Infuzija

Moj Borut je sladkoholik. In je čokoholik. Sčasoma bom najbrž postala tudi jaz. Ne manjka mi več dosti. Pri čokoladi sem sicer zelo izbirčna, čokoladne sladice so mi pa vedno bolj všeč. Saj ne rečem, so mi bile tudi že v času B.B. (before Borut), ampak sem skoraj vedno pekla kaj nečokoladnega. Nina ima najraje kakšno biskvitno pecivo s sadjem, ki ga zna tudi sama odlično pripraviti. Rada poje še štrudelj, jabolčni ali skutni, in to tisti, ki ga speče moja mami; jaz sem še v fazi učenja priprave pravega testa. In seveda tiramisu s čisto malo kakava.Tudi meni je všeč sadno pecivo, pa kokosovo, pa seveda vse, kar vsebuje lešnike ali mandlje, vsekakor pa mora biti domače in fino. Makaroni. Creme brulle. Lešnikova torta s sadjem. Bananina pita. In tako dalje.

Ko sem bila v najstniških letih, smo doma veliko pekli. Z mami sva preizkušali vse sorte receptov in tako smo si posladkali marsikatero sobotno in nedeljsko popoldne oziroma večer. Še zdaj, kadar imamo skupno družinsko kosilo, pade na koncu kakšna božanska sladica - pohorska omleta, nadevane pečene hruške, sveže spečen zavitek... skratka, kaj takega za vse prste obliznit. Kaj takega, da si zaželiš, da ne bi bil tako zelo sit in da bi lahko pojedel še en košček dobrote.

Potem se je pojavil Borut. Čokoholik z veliko začetnico. Tak, ki poje celo banjico čokoladnega sladoleda naenkrat. Ali pa stračatela jogurt, cel, enokilsko pakiranje. Ob enajstih zvečer. Ki sam sebi kupi celo Leclercovo torto, kar tako, za malo posladkat. Da o čokoladah sploh ne govorim. Seveda so najboljše take z rozinami, dobre so pa tudi vse ostale. Ni važno, koliko procentov čokolade je, ni važna znamka, samo da je rjave barve in da ima okus po čokoladi ali kakavu. Čokoladne torte, peciva, pralineji, pudingi, pite, sladoledi, kreme - nič ni varno pred njim :). Na začetku, ko sem se mu še malo prilizovala, sem veliko pekla, in vedno je bilo kaj drugega. Seveda same čokoladne sladice. Zbirka receptov, ki jih bom/bi nekoč preizkusila, se je znatno povečala. Tudi zbirka že preizkušenih receptov. V dveh letih se je seveda povečala tudi številka na tehtnici, pri obeh. :) Enkrat, ko nisva imela veliko časa za packanje, je na vrsto prišla čokoladna tortica, prav zaradi dejstva, da je izdelava hitra in preprosta. In to je bil zadetek v polno. Torta si je prislužila oceno "Draga, ti boš to še delala!", kar je pri nas maksimalna pohvala. Borut je bil navdušen, jaz tudi. Kar naenkrat mi je čokolada postala precej bolj všeč. Sploh več ne štejem, kolikokrat sem jo že spekla in v kakšnih kombinacijah, niti tega, koliko ljudi sem že navdušila za peko te torte. V službi je padel komentar, da je to čokolada direktno v žilo, kot infuzija. Zato se tudi tako imenuje. Nazadnje sem jo pekla prejšnji vikend za očijev rojstni dan. Verzija: dodani mleti lešniki, obložena s stepeno sladko smetano, sladoledom in banano... Mnjaaami! Se splača poskusit, resno. Kalorij pa raje ne skušajte prešteti :)!
P.S. Jaz ponavadi povečam količino na 8 jajc in sorazmerno več vsega ostalega, zato je dovolj za tortni model in nekaj manjših skodelic.

 Torta Čokoladna Infuzija
za čokoholike – direktna doza čokolade in sladkorja, hitra priprava

200g masla
200g dobre temne čokolade
250g kristalnega sladkorja
5 jajc
1 žlica bele moke
Po želji še Nutella, mleti lešniki, orehi ali kokos

Pečico segrej na 180oC (gretje zgoraj/spodaj). Dno pekača za torte obloži s peki papirjem.
V stekleno posodo nalomi čokolado in jo v mikrovalovni pečici segrevaj kakšno minuto ali malce več, da se zmehča. Dodaj še narezano maslo in grej še minuto ali dve – maslo in čokolada morata biti popolnoma stopljena. Premešaj, da dobiš enotno maso. Pusti stati par minut, da se masa ohladi. Po potrebi prelij v večjo posodo in vmešaj sladkor. Kadar delam torto samo za Boruta, dodam še dve ali tri žlice Nutelle, da je vse skupaj še bolj čokoladno pocasto.

V manjši posodici z vilico na hitro razžvrkljaj eno jajce in ga vlij v maso. Z metlico za stepanje mešaj kakšno minuto (lahko tudi z električnim mešalnikom), da se jajce popolnoma vmeša v čokoladno masleno mešanico. Tako eno za drugim dodaj vsa jajca. Na koncu vmešaj še žlico moke, lahko pa dodaš še kakšne 2 do 3 žlici zmletih lešnikov, orehov ali kokosa.


Maso prelij v pekač za torte, lahko pa tudi v ramekin skodelice ali kakšne druge skodelice ali pekače, ki so primerne za peko v pečici. Peci približno 20-30 minut, dokler vrhnja plast torte ne postane hrustljavo zapečena, medtem ko je sredina še zelo mehka.


Postrezi dobro ohlajeno (ko se ohladi, sredinski del lahko upade), posuto le z mletim sladkorjem ali pa z dodano stepeno sladko smetano ali sladoledom ali sadjem – seveda pa lahko z vsem naštetim! 
Pa dober tek! 

2 comments:

Helena said...

Ura je že prepozna, da bi jo šla preizkusit :) Bom pa v kratkem, saj zgleda zelo zapeljivo slastna. Hvala za recept!

Borut said...

Ma osmi dan je Bog ustvaru čokolado.;) Kar se pa tiče dobrot okrog čokoladnega razvajanja, je pa moja draga Roberta sigurno pika na čokoladni "i"...;)