Monday, January 30, 2012

Kam je izginil januar?

Sprašujem se, kako je lahko že konec januarja, če smo ravnokar imeli novoletne zabave? Kot da mi je kakšen dan, morda celo teden, nekam izginil. Da so prvi tedni oziroma meseci leta za vse tiste, ki delamo v računovodstvu, precej naporni, menda že veste. Se spomnim, ko je moja mami, ki je bila tudi računovodkinja, hodila domov ob poznih večernih urah, dan za dnem - takrat niti nisem točno razumela, zakaj je bila kdaj slabe volje, mi je pa zato zdaj kristalno jasno. Če delaš cel dan, si utrujen. Če delaš cel dan, dan za dnem, si izčrpan. Tako to gre v računovodstvu, dokler se ne naredi bilanca. In davek od dobička. In DDVji. In revizorji. In vse ostalo, kar spada zraven. Potem te seveda čakajo kupi tekočih zadev, ki so se nabrale, medtem ko si urejal papirje prejšnjega leta. Dela in nadur se nabere tja do konca marca. Če pa je lastnik podjetja tujec, je lahko tudi drugače. Ti reče, da hoče tiptop izdelano bilanco do 10.1., kar se seveda najprej zdi popolnoma neizvedljivo, po nekaj letih pa veš, da je to čisto možno in celo dosti boljše. Ker imaš ogromno dela samo prvih 10 dni leta, in, če prištejemo še revizorje in tekoče delo, si tja do konca januarja že počasi v normalnem ritmu dela. Tako je to pri nas. Smo že iz najhujšega. Juhuhu! Zdaj bo malo več časa za vse...

Seveda sem nekaj malega ustvarila tudi v tem času - brez ustvarjanja nekako ne gre. Mečkanje fimo mase je idealno delo za relaksacijo. Vsaj zame. Te pupike so nastale med pisanjem seminarske naloge. Luštne za delat, luštne za pogledat... trenutno je to dekliški oktet, gotovo pa se jih bo skupinici pridružilo še kar nekaj - zdaj bo več časa tudi za poli igračkanje.



P.S. Da ne bo pomote, ideja za te pupike ni moja, sem jih pa po svoje oblikovala, oblekla in sfrizirala - chibi je japonski način risanja, vrsta anime, pomeni pa mali človeček ali otrok.

Saturday, January 07, 2012

Nov tečaj Millefiori

Danes moram naredit še malo reklame zase. No ja, v bistvu za tečaj, ki ga bom vodila v Izdelovalnici malih umetnin, ki je bila ustanovljena z namenom razširjanja znanja v izdelovanju malih umetnin, takih in drugačnih. Že dolgo časa sem razmišljala o tem, kako fino bi bilo imeti delavnice na temo polimerne gline in da bi jaz to lahko in rada delala. Konec leta se je to uresničilo z Izdelovalnico. En začetni tečaj izdelovanja nakita iz polimerne gline je za nami, in sicer zelo uspešno. Mislim, da smo bile vse, tako izdelovalničarke kot tudi udeleženke, zelo zadovoljne s potekom delavnice in izdelki. Imamo še polno idej in načrtov, ki jih nameravamo uresničiti v letošnjem letu - spremljate nas lahko na blogu ali FBju, seveda pa bom o vseh glavnih novostih poročala tudi na svojem blogu :).

Naslednji vikend pripravljamo še en začetni tečaj v tehniki millefiori - tudi tokrat se bomo naučili izdelati nekaj različnih osnovnih kačic in iz njih sestavili rožico. Trenutno je še nekaj mest prostih. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z mano ustvarite kakšno malo umetnino! V prihodnjih dneh pokažem še par izdelkov iz kačice, ki sem jo pripravila za ta tečaj. Lepo bodite!


Tuesday, January 03, 2012

Gone Wishing - interaktivna pravljica za iPad


Sem vam kdaj povedala, da imam brata? Brata, ki je med drugim soustvaril tale videospot za Siddharto, za katerega so prejeli Viktorja nekaj let nazaj. Pa še kar nekaj spotov in reklam, ki ste jih gotovo kdaj videli po televiziji. In še marsikaj drugega. Njegove "čačke" na papirčkih so bile od nekdaj prave male umetnine in na srečo lahko vsak dan dela tisto, za kar je strašno talentiran in kar rad dela. Pred novim letom je kar nekaj časa delal cele dneve in noči - in majhna ekipa slovenskih avtorjev je naredila čudovito interaktivno pravljico za iPad. Za take majhne otroke, pa za take malo večje in tudi za tiste največje, že odrasle. Trenutno le v angleščini, slovenska različica pa menda sledi. Vsekakor pa je vredno ogleda in tudi nakupa. Toplo priporočam, se res splača... strašansko ljubko, zabavno, super narejeno, dobra zgodba in glasba, skratka, zakon! Oskar, ponosna sem, da si moj brat!



http://www.connect.si/mobilne-aplikacije/iphone/gone-wishing-interaktivna-pravljica-slovenskih-avtorjev-za-ipad/
http://itunes.apple.com/us/app/gone-wishing-interactive-storybook/id488516540?ls=1&mt=8
http://www.kids-bookreview.com/2011/12/ebook-review-gone-wishing.html
http://forum.unity3d.com/threads/115576-Gone-Wishing-Interactive-Storybook-just-released

Aja, pa srečno novo leto! Želim vam veliko vsega lepega!